Vragen rondom alcohol en cruises beantwoord

We krijgen veel vragen rondom alcohol en drankjes. Vaak gaan die vragen over de kosten van drankjes en of je zelf (alcoholische) drankjes mag meenemen aan boord van het cruiseschip. Benieuwd? Vragen rondom alcohol en cruises beantwoord.

More...

Wat kost een biertje of wijntje aan boord?

Deze prijzen zijn per rederij en vaargebied verschillend. Ga uit van ongeveer $5 voor een standaard biertje en tussen $6 en $9 voor glas wijn.

Een gin-tonic of een rum-cola kost je ongeveer $7,50, terwijl cocktails zo tussen $7 en $10 kosten. Frisdranken kosten rond $2,50 per blikje bij de Amerikaanse rederijen maar frisdranken zijn bij Europese rederijen als Costa Cruises en MSC vaak wat duurder.

Genoemde prijzen zijn exclusief de verplichte fooi voor bediening. Dit noemen we de vaak de Beverage Service Charge.

De Beverage Service Charge varieert zo tussen 15-20%, weer afhankelijk van de rederij en het vaargebied.

Voorbeeld Drink Menu met prijzen

Hierboven vind je een voorbeeld van een Drink Menu met prijzen.

Mag je water en frisdranken meenemen aan boord?

Vaak mogen een paar flesjes water of blikjes cola in redelijke aantallen voor persoonlijk gebruik meegenomen worden in de handbagage. Redelijke aantallen zijn 2-3 kleine flesjes of blikjes, geen trays van 12 stuks of meer.

Nadeel is wel dat je de flesjes/blikjes zelf in je handbagage dient mee te dragen, dit kan oncomfortabel zijn als je nog niet direct naar je hut toe kunt om ze op te bergen in je minibar.

Het beleid rondom het meenemen van water en frisdranken aan boord verschilt sterk per rederij. Eigenlijk is hier het enige goede advies om dit beleid van te voren te checken bij de rederij of jouw cruise adviseur.

Drank meenemen cruise

Mariner of the Seas

Mag je alcoholische dranken meenemen aan boord?

Voor bier en sterke drank geldt dat (bijna) geen enkele rederij je toestaat om dit aan boord mee te nemen voor consumptie op het schip. 

Bij inscheping gaat je bagage door een scanner, net zoals dit op een luchthaven gebeurt. Mocht je toch alcoholische dranken in je koffer hebben dan worden deze soms voor je bewaard tot het einde van de cruise, andere rederijen vernietigen de flessen met inhoud, zeker als de fles open is of als drank niet in de originele fles zit.

Veel rederijen staan één fles wijn per persoon toe, wederom in de handbagage. Vaak dient er wel een Corkage Fee betaald te worden indien je de fles wijn opdrinkt in een restaurant. Hiervoor rekenen rederijen tussen ca. $10-25 per fles.

Vanaf welke leeftijd schenkt men alcohol?

We kunnen ons goed voorstellen dat met name ouders die met hun kinderen van rond die leeftijd gaan cruisen zich dit afvragen.

Vertrek je vanuit de USA en/of doet je cruise een Amerikaanse haven aan? Dan zal de Legal Drinking Age altijd 21+ zijn, al weten we dat bijvoorbeeld Norwegian een uitzondering maakt vanaf 18 jaar als de ouders hiervoor schriftelijk toestemming geven.

Bij vertrek vanuit andere gebieden, zoals Europa, Zuid-Amerika, Azië etc. zal er alcohol geschonken worden vanaf 18 jaar, met uitzondering van het Engelse P&O Cruises, waar ook een biertje wordt getapt vanaf 16 maar dan wel onder begeleiding van de ouders.

Vragen rondom alcohol en cruises beantwoord

Wat als ik een fles drank in de haven wil kopen?

Stel: Je bent vandaag met de cruise aangekomen op Jamaica. Na een leuke tour door de omgeving van Ocho Rios, een bezoekje aan de watervallen van Dunn's River Falls en en paar heerlijke uurtjes doorgebracht te hebben aan het strand kom je nog even langs een paar winkeltjes. Je oog valt op een fles mooie Jamaicaanse rum, goed van smaak en een mooi souvenir en aandenken aan die mooie reis... Mag je de fles dan meenemen?

Ja! Bij de ingang van het schip wordt je boordkaart gescand, je gaan door een detectiepoortje en ook je tas wordt gescand. De fles rum wordt geregistreerd op jouw kamernummer, gaat de opslag in en vervolgens ontvang je de fles op de laatste avond van de cruise weer op je kamer, zodat je 'm kunt inpakken voor thuis.

Voor welke rederijen geldt dit alcoholbeleid (niet)?

Grote, Amerikaanse rederijen zoals Carnival, Princess, Royal Caribbean, Celebrity, Norwegian Cruise Line maar ook Europese als Costa Cruises en MSC Cruises hebben allemaal een vergelijkbaar alcoholbeleid. Uitzonderingen zijn kleinere (Europese) rederijen en Disney Cruise Line.

Daarnaast merken we dat het beleid de laatste jaren meermaals is veranderd. Vraag daarom altijd de rederij of je cruise adviseur nogmaals naar de laatste versie van het alcoholbeleid

Wat zijn jouw tips en ervaringen t.a.v. (alcoholische) drankjes aan boord van een cruise?

Leave a Reply 13 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 7 september 2014 Reply

Nieuw: Wat kost een biertje tijdens je #cruise? Vragen rondom alcohol en #cruises beantwoord http://t.co/OSjUPcT1oM http://t.co/yplOADctxj

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 8 september 2014 Reply

Vragen rondom alcohol en cruises beantwoord

Found at http://t.co/Vjh4vGF8tx http://t.co/Oo4HjHW910

Maris - 10 september 2014 Reply

Handige tips, nooit geweten dat ze bij cruises ook zo streng waren!

    Cruisendoejezo.nl - 11 september 2014 Reply

    Thanks, Mariska!
    De regels zijn inderdaad strikt 🙂

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 13 september 2014 Reply

Nieuw: Wat kost een biertje tijdens je #cruise? Vragen rondom alcohol en #cruises beantwoord http://t.co/eNc32sYM1G http://t.co/KzjnhYk4Q7

@Duivelsei - 14 september 2014 Reply

RT @Cruisendoejezo: Nieuw: Wat kost een biertje tijdens je #cruise? Vragen rondom alcohol en #cruises beantwoord http://t.co/eNc32sYM1G htt…

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 30 september 2014 Reply

#cocktails anyone? Bekijk een voorbeeldmenu mét prijzen op m’n site #cruise http://t.co/WLDRjeoMnO http://t.co/cJdDQUUXfp

Jan Bakker (@Duivelsei) - 25 januari 2015 Reply

RT @Cruisendoejezo: #Cocktails anyone? Bekijk voorbeeldmenu mét prijzen op m’n site #Cruise http://t.co/cGiZNQYDnE http://t.co/udBy0HWwmE

@QT29 - 26 januari 2015 Reply

RT @Cruisendoejezo: #Cocktails anyone? Bekijk voorbeeldmenu mét prijzen op m’n site #Cruise http://t.co/0xPowZ76XW http://t.co/If6cM4oZtt

Wat kost een drankenpakket? - Cruisen doe je zo.nl - 13 maart 2015 Reply

[…] Wil je meer weten over prijzen van drankjes tijdens een cruise? Ik schreef er al eens een artikel over, lees ‘m hier terug! […]

Wat kost een drankenpakket? - CruiseCompare.nl - 9 april 2015 Reply

[…] Wil je meer weten over prijzen van drankjes tijdens een cruise? Ik schreef er al eens een artikel over, lees ‘m hier terug! […]

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 20 juli 2015 Reply

“Mag je (alcoholische) dranken meenemen aan boord?” #cruise #tip #cruisendoejezo http://t.co/dqY9X7zDhP

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 11 augustus 2015 Reply

“Mag je (alcoholische) dranken meenemen aan boord?” #cruise #tip #cruisendoejezo http://t.co/cbOUGuwXLj

Leave a Reply: