Ook na 25+ cruises blijft de eerste dag aan boord van een cruiseschip bijzonder. Dit zijn onze tips voor je eerste dag aan boord van een cruise.

More...

Voor mij begint de cruisevakantie al bij aankomst in de terminal, het inschepen dus. Telkens weer ben ik onder de indruk van de grootte van een schip en alle openbare ruimtes wanneer ik op dag 1 over de loopplank naar binnen ga.

Met deze hints en tips maak je van Embarkation Day helemaal een feestje.

#1 Kom op tijd

Op het Cruise Ticket staan twee tijden vermeld: de tijd vanaf wanneer inscheping mogelijk is en als tweede de vertrektijd van het schip. Mijn ervaring is dat je -zeker bij cruises met vertrek vanuit de USA- al ruim één uur voor de aangegeven inschepingstijd aan boord kunt.

Je kunt zo rustig inchecken, er zijn geen al te lange rijen en het is nog rustig wanneer je aan boord komt.

#2 Handbagage

Eenmaal bij de terminal aangekomen nemen Porters je bagage aan. Dit is buiten. Ze nieten een bagagelabel aan het handvat van je koffer en na het overhandigen van $ 1,- per koffer 🙂 kun je naar binnen.

Tegen het begin van de avond arriveren de koffers bij je hut. Om deze reden is het prettig om alvast wat (bad-)kleding, een fototoestel, medicijnen en andere benodigdheden in je handbagage te hebben.

Verder lezen: 5 redenen waarom we graag cruisen >>


Nieuw Statendam Balkonhut

#3 Maak kennis met je Room Steward

Soms zijn de hutten al klaar voor de nieuwe gasten als je aan boord komt, vaak nog niet. Het is immers een hele operatie om alles weer spic en span te krijgen voor de nieuwe reis. 

Je kunt gerust al even naar je lopen om er even een kijkje te nemen, zaken als paspoorten etc. op te bergen in je kluisje en om alvast kennis te maken met je Room Steward. 

Hij of zij zal je dan vaak vragen naar persoonlijke voorkeuren, zoals het wel- of niet openen van de minibar, of je dagelijks ijs wil hebben om drankjes koel te houden en zo meer. Heb je zelf water, frisdrank of wijn (laatste indien toegestaan) meegenomen en is er geen plek meer in de minibar? Vraag je steward dan gerust om de minibar leeg te halen om er je eigen spullen in kwijt te kunnen, dit is geen enkel probleem!

Verder lezen: 4 dingen die je nog niet wist over je hut >>

#4 Spa Tour

Denk je erover om behandelingen in de spa te nemen, aan boord te sporten of ben je gewoon nieuwsgierig? Ga dan op de eerste dag naar de welness- en fitnessruimte en vraag er om een rondleiding.

Veel grote, moderne schepen bieden tegenwoordig voor bedragen van $ 200,- per persoon per week toegang aan tot een Thermal Suite, een ruimte met diverse thermale baden, sauna en stoomcabines.

Na een uitgebreide rondleiding kun je zelf goed inschatten of je het waard vind om hiervoor een weekpas te kopen of misschien wil je wel andere behandelingen reserveren. Sommige behandelingen raken snel uitverkocht dus als je iets wil dan is het zeker goed om op de eerste dag al te informeren naar de mogelijkheden.

Carnival Glory Golden Restaurant

#5 Lunch

Veel cruisepassagiers komen van ver. Op de dag van inscheping hebben zij (en jij wellicht ook) een lange reis achter de rug. Men wil dan even uitrusten en een hapje eten.

Je lunch nuttigen in het buffetrestaurant is vaak het meest voor de hand liggend, al kunnen de buffetten op de dag van inscheping aardig druk zijn en kan het lastig zijn om een tafeltje te vinden.

Veel cruiseschepen hebben naast het buffet voor de lunch ook andere opties. zoals O'Sheehans bij Norwegian of de Main Dining Room bij een HAL-cruise. Ideaal wanneer je geen zin hebt in drukte.

#6 Safety Drill

Velen hebben het mij al gevraagd: "Is de Safety Drill verplicht? Het enige juiste antwoord hierop is: Ja!

Op de relatief kleine, meer traditionele schepen is de Drill buiten, op het dek bij de Lifeboats. Op grote schepen wordt de oefening binnen gehouden op centrale plekken, waar je met veel mensen tegelijk kunt samenkomen zoals restaurants, bars en lounges.

De aanvang van de oefening wordt duidelijk omgeroepen en het is dan de bedoeling om naar jouw Muster Station te gaan, dit is de verzamelplek voor jouw Lifeboat. Het reddingsvest mag op je kamer blijven, dit hoef je niet mee te nemen naar de Drill.

Aanwezigheid is verplicht, mensen worden indien nodig uit hun hut gehaald, geregistreerd, geteld en je kan onherroepelijk van boord worden gezet als je niet komt opdagen.

Tips voor je eerste dag aan boord van een cruise

#7 Sail Away Party

Het schip vertrekt uit de haven en op het dek wordt bij goed weer een Sail Away Party gehouden.

Op de eerste dag lijkt het vaak heel druk op het schip. Dit komt omdat veel mensen zich op dezelfde plekken verzamelen, bij de buffetten, zwembaden etc. Je zult zien dat de mensen zich op dag twee veel beter over het schip verdelen, dan is de drukte voorbij.

Neem een duik in het zwembad, ga mensen kijken op het dek of ontsnap juist aan de drukte door op een hoger dek in alle rust heerlijk wat te lezen. Bestel een drankje en geniet: Jouw vakantie is begonnen!

Heb jij nog tips voor een eerste dag op een cruiseschip?

Leave a Reply 8 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 4 september 2014 Reply

#Cruisetip voor dag 1 van jouw #cruise: Maak kennis met jouw Room Steward!
Found at http://t.co/I6MT7yvYIY http://t.co/XzmZSkPaNM

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 17 september 2014 Reply

Tips voor je eerste dag aan boord van een #cruise #cruisendoejezo
Found at http://t.co/qVvqWehsy8 http://t.co/fimGIe2CTb

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 18 oktober 2014 Reply

#Tips voor je eerste dag aan boord van een #cruise: Waar kun je terecht voor de lunch? http://t.co/E5rpHS5sCh http://t.co/QOF62KnWx8

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 31 mei 2015 Reply

Over de Safety Drill #cruise #cruisendoejezo http://t.co/jzX5xLhIk8 http://t.co/bYoYYIGDi6

Jan Bakker (@CaribbeJan) - 15 juli 2015 Reply

Via @Cruisendoejezo
#Safety Drill > http://t.co/JqxWGaeRMF
(Dutch, use #Google for Translation)
http://t.co/3dmA7fDGtW
#Cruise #Travel

Jan Bakker (@Duivelsei) - 16 juli 2015 Reply

RT @CaribbeJan: Via @Cruisendoejezo
#Safety Drill > http://t.co/JqxWGaeRMF
(Dutch, use #Google for Translation)
http://t.co/3dmA7fDGtW
#Cru…

Yardena van der Meer (@QT29) - 16 juli 2015 Reply

RT @CaribbeJan: Via @Cruisendoejezo
#Safety Drill > http://t.co/JqxWGaeRMF
(Dutch, use #Google for Translation)
http://t.co/3dmA7fDGtW
#Cru…

Cruise tips voor families - CruiseCompare.nl - 24 april 2016 Reply

[…] Lees ook eens het artikel over je eerste dag aan boord van een cruiseschip. […]

Leave a Reply: