Pinnen en betalen in de cruisehavens

De mogelijkheden en beperkingen voor pinnen en betalen in de cruisehavens zijn in elke haven verschillend. Ik zette een aantal handige tips over geldzaken voor je op een rij.

More...

Pinnen en betalen in de cruisehavens

Voor betalingen op het cruiseschip zelf is er de boordrekening. Afhankelijk van de rederij en afvaart zal er in Amerikaanse Dollar (Carnival, HAL, Royal Caribbean, Princess etc.) of in Euro's (Costa, AIDA, MSC etc.) worden afgerekend.

De Europese rederijen zoals Costa, MSC maken het echter nog wat ingewikkelder, bijvoorbeeld door indien de cruises vertrekken vanuit de USA de Amerikaanse Dollar als munteenheid te hanteren.

Omdat er zoveel verschillen zijn is het goed om voor vertrek na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor betalen in de cruisehavens. Dit voorkomt vervelende situaties ter plekke.

Stel je daarom vooraf vragen als:

  • Wat is de lokale munteenheid in de haven?
  • Is het mogelijk om met USD of EUR te betalen in plaats van de lokale munteenheid?
  • Waar kan ik pinnen?
  • Is mijn pinpas geschikt om in het buitenland te pinnen?
  • Wordt mijn creditcard geaccepteerd?

Pinnen en betalen in de cruisehavens

Is mijn pinpas geschikt om in het buitenland te pinnen?

Veel Nederlandse banken zetten het pinnen in bepaalde landen en/of werelddelen standaard op "uit" in verband met veiligheidsoverwegingen.

Een veelgemaakte fout is het niet tijdig "aan" zetten van je pinpas voor een land of werelddeel. Een Middellandse Zee cruise die Casablanca aandoet komt toch echt in Afrika...

Wordt mijn creditcard geaccepteerd?

In algemene zin worden creditcards vaak alleen geaccepteerd in de duurdere winkels en restaurants.

Ben je van plan om een auto te huren? Dan is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig, creditcards van de partner, familieleden etc. worden niet geaccepteerd.

Tegenwoordig is er ook zoiets als een pre paid creditcard, ook deze wordt niet overal geaccepteerd.

Geld opnemen aan boord van het cruiseschip

Diverse rederijen, zoals bijvoorbeeld Carnival, Celebrity, NCL en Royal Caribbean hebben hebben een pinautomaat aan boord. Deze pinautomaten rekenen een fee per transactie. Zo berekent Carnival een fee van $6 per transactie.

Bij rederijen zoals Holland America Line en anderen is het mogelijk om via je credit card geld op te nemen bij Guest Services. Tijdens onze laatste cruise met HAL in mei 2016 was er een fee van 3% voor deze service.

Veel rederijen wisselen aan boord geen lokale munteenheden om, zoals Caribische Dollar, Dominicaanse Peso etc. Wisselen voor kleinere coupures, zoals USD 100 laten verdelen in 10 x USD 10 is wel kosteloos mogelijk.

Cruisehavens in Europa

Maar weinig cruiseterminals in Europa zijn voorzien van een pinautomaat. Om zonder transfer van de rederij ergens naar toe te reizen is cash geld, in kleine coupures en/of munten nodig. Ook lokale taxi's accepteren vrijwel nooit een creditcard.

Wanneer het centrum op loopafstand is dan kan ter plekke de lokale munt gepind worden.

Cruisehavens in de USA en Canada

Ook in de grootste cruiseterminals zoals Miami en Fort Lauderdale is er geen pinautomaat! Voor een transfer naar de luchthaven kun je gebruik maken van een taxi of gedeelde shuttle. Bij deze taxi's of shuttles is het vaak mogelijk om met creditcard te betalen, vraag dit wel van te voren na voordat je instapt.

Wil je gebruik maken van openbaar vervoer zoals bus en metro? Bekijk dan van te voren goed waar de cruiseterminal zich bevindt. Zo is het in Miami en Fort Lauderdale niet praktisch om per openbaar vervoer naar de terminal te reizen, terwijl dit bijvoorbeeld in steden als San Diego of Vancouver wel goed te doen is.

In de USA en Canada kan vrijwel in alle winkels en restaurants met een creditcard betaald worden.

Cruisehavens in de Caribbean

Typische bus in de Caribbean en Midden-Amerika

Cruisehavens in de Caribbean

In bijna alle cruisehavens in de Caribbean kan er met USD betaald worden in winkels, restaurants maar ook taxi's en lokale bussen.

Wel is het altijd goed om de lokale wisselkoers te weten. Vaak wordt de actuele wisselkoers beschreven in het boordprogramma. Zelf zoek ik kort voor vertrek de koers op, omgerekend in EUR of USD en maak ik hiervan een aantekening in mijn telefoon zodat ik de koers altijd bij de hand heb.

Vrijwel alle cruiseterminals hebben een pinautomaat dicht bij de terminal. Bij deze pinautomaten kan de lokale munteenheid gepind worden. Soms kan er ook in USD gepind worden. Een lokaal bordje met "Dollar ATM" kan ook betekenen dat er Eastern Caribbean Dollars uit de machine komen ­čÖé

Bij een cruise in de Caribbean is het altijd verstandig om USD bij je te hebben in kleine coupures, dit omdat men ter plekke niet altijd voldoende wisselgeld heeft of men simpelweg een paar Dollar extra hoopt te verdienen.

Cruisehavens in de overige landen

De algemene tips en richtlijnen gelden hier ook. Wil je meer informatie over pinnen en betalen in andere cruisehavens? Neem dan contact met ons op!

Quiz: Welke cruise en rederij past bij mij?

Quiz: Welke cruise en rederij past bij mij?

Benieuwd naar welk type cruise en welke cruise rederij past bij jou en je reisgenoten? Doe dan nu de test! Naar de quiz >>

Leave a Reply 3 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 9 februari 2017 Reply

#pinnen en betalen in de #cruisehavens hoe doe je dat? #tips https://t.co/p4bw4T8h0Y

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 9 maart 2017 Reply

#pinnen en betalen in de #cruisehavens hoe doe je dat? #tips https://t.co/xpW3WFlF3L https://t.co/7ZlBqZomQv

@CruiseReviewnl - 18 juli 2017 Reply

RT @Cruisendoejezo: #pinnen en betalen in de #cruisehavens hoe doe je dat? #tips https://t.co/520m4wfVD6 https://t.co/4k69ARRFs1

Leave a Reply: