Wat houdt de open dinerzitting tijdens een cruise precies in? Dit is verschillend per rederij en soms zelfs per cruiseschip! Ik leg de overeenkomsten en verschillen aan je uit.

*** Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in 2015 en is het voor het laatst bijgewerkt in juni 2017. ***

Vaste en open dinerzitting

Op veel cruiseschepen zijn er twee vaste dinerzittingen en is er daarnaast een open dinerzitting. De dinerzittingen hebben betrekking op het dineren, met bediening aan tafel, in het hoofdrestaurant van een cruiseschip.

Lees ook eens mijn artikel met slimme tips voor maaltijden in het hoofdrestaurant.

Wanneer je een cruise gaat boeken dan zal jouw cruise specialist je de vraag stellen of je wilt deelnemen aan de vaste of de open dinerzitting.

Kiezen voor een vaste dinerzitting betekent dat je elke avond in het hoofdrestaurant dineert, op dezelfde tijd en met dezelfde tafelgenoten.

Let op! De vaste dinertijden kunnen sterk per rederij verschillen en ook wordt de open dinerzitting niet op alle cruiseschepen aangeboden.

Daarnaast werken diverse rederijen met zogenaamde preferenties voor dinerzittingen, die niet gegarandeerd worden, tenzij je een hut boekt in de duurdere categorie. Het is daarom goed om van te voren te weten wat je mag verwachten.

Main Dining Room HAL Koningsdam

Main Dining Room HAL Koningsdam

Open dinerzitting tijdens een cruise

Dit is een concept waarbij de passagier zelf, per dag kan bepalen hoe laat men wil eten in het hoofdrestaurant. Het is de tegenhanger van traditional dining, de vaste dinerzitting.

Op het moment dat je wil dineren ga je naar het restaurant en zul je ter plekke een tafeltje krijgen toegewezen. Een personeelslid van het restaurant loopt met je mee om je naar de juiste tafel te brengen.

Is het druk in het restaurant? Dan wordt je verzocht om eventjes te wachten, de wachttijd kan variëren van enkele minuten tot een half uur.

Op sommige schepen krijg je een buzzer mee, zodat je vrij over een deel van het dek kunt lopen zonder dat je op een vaste plek moet wachten. Norwegian Cruise Line biedt passagiers die moeten wachten een drankje van het huis aan.

Open dinerzitting per rederij

Hieronder vind je een klein overzicht met overeenkomsten en verschillen wat betreft de open dinerzitting per rederij. Staat de rederij van jouw voorkeur er niet bij of wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op!

Dinerzitting Carnival Cruise Lines

Vaste dinerzittingen: Early Dining om 18:00 en Late Dining om 20:15.

Open dinerzitting: Your Time Dining tussen 17:45 en 21:30.

Als alternatieve optie is het buffetrestaurant voor diner geopend, zijn er specialiteitenrestaurants tegen betaling en is er de kosteloze 24h pizza.

Carnival Glory Golden Restaurant

Carnival Glory Golden Restaurant

Dinerzitting Costa Cruises

Op de meeste schepen zijn er alleen vaste dinerzittingen. De tijden zijn per cruise/vaargebied verschillend, een indicatie:

Vaste dinerzittingen: Main om 18:45 Late om 21:30.

Op de Neo-schepen maar ook op de Diadema is er wél een open dinerzitting.

Op de Costa Diadema vindt de open dinerzitting met bediening aan tafel plaats in dezelfde ruimte als waar overdag het buffetrestaurant is.

Na een korte onderbreking heeft Costa Cruises vanaf nu ook ‘s avonds het buffetrestaurant geopend tussen bepaalde tijden. Buiten deze tijden ben je aangewezen op het pizza-buffet, een specialiteitenrestaurant of roomservice (tegen betaling bij een Classic hut).

Heb je een Classic hut geboekt? Dan is keuze voor de Main of Late zitting een preferentie, geen garantie. Bij het boeken van een hut in een hogere categorie wordt er volgens Costa Cruises meer voorrang gegeven aan deze preferentie.

Dinerzitting Royal Caribbean

Dinertijden zijn afhankelijk van het schip en vaarroute. Op diverse schepen kun je nog een vaste dinerzitting kiezen, op de nieuwere schepen is er sprake van Dynamic Dining, waarbij je rouleert tussen verschillende restaurants maar wel op een vaste tijd, met vaste tafelgenoten en het bedienende personeel zelfs met je mee rouleert tussen de verschillende restaurants.

De vaste dinerzittingen zijn om 18:00 en 20:30.

My Time Dining is beschikbaar tussen 17:30 en 21:00.

Wanneer je kiest voor My Time Dining dan is het verplicht om de fooien vooraf, ten tijde van de boeking te betalen.

Het aantal en type restaurants op de Royal Caribbean schepen is zeer verschillend, waarbij de nieuwere schepen beduidend meer restaurants en dineropties hebben. Op de relatief oudere schepen zal de cruise ervaring, ook wat het dineren betreft anders zijn en meer neigen naar de klassieke cruise ervaring.

Er zijn altijd diverse restaurants beschikbaar, inclusief een buffet, waar men zonder bijbetaling kan eten. Daarnaast zijn er diverse betaalde dineropties.

Dinerzitting Holland America Line

De klassieke diners worden bij Holland America Line geserveerd in de Main Dining Rooms, waarbij er keuze is uit twee vaste en een open dinerzitting.

Vaste dinerzittingen: 17:45 en 20:00.

Open dinerzitting: As You Wish Dining is er tussen 17:15 en 21:00.

Indien gewenst kun je op de dag zelf tot 16:00 reserveren voor die avond, zodat je gelijk op het gewenste moment terecht kunt.

De ervaring leert dat het loont om te reserveren indien je vroeger dan 18:30 wilt eten. Daarna is er, zeker wanneer je met 2 of 4 personen bent, vrijwel altijd direct plek. Tijdens het wachten krijg je een buzzer mee.

Het buffetrestaurant is ‘s avonds tevens geopend voor het diner en een late night snack later op de avond. De uitstekende Pinnacle Grill of het Tamarind Restaurant zijn voorbeelden van betaalde dineropties aan boord.

Open dinerzitting tijdens een cruise

NCL Escape The Manhattan Dining Room

Dinerzitting MSC Cruises

De tijden voor de dinerzittingen aan boord van MSC cruiseschepen worden aangepast aan de vaarroute, een indicatie:

Vaste dinerzittingen: om 18:00 en  20:30.

De open dinerzitting, genaamd MyChoice is alleen toegankelijk voor gasten die hutten geboekt hebben in een hogere categorie, namelijk Aurea suites en Fantastica balkonhutten. MyChoice open dinerzitting is beschikbaar tussen 18:00 en 21:00.

Op alle MSC schepen is er een buffetrestaurant, dat 20 uur per dag is geopend. Andere keuzes voor het diner zijn uiteenlopende specialiteitenrestaurants waar men tegen betaling kan eten. Voor gasten die een hut hebben geboekt vanaf de Fantastica experience is roomservice kosteloos, Bella gasten kunnen tegen betaling gebruik maken van de roomservice.

Dinerzitting Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line is de uitvinder van Freestyle Cruising. Dit staat voor entertainment en eten waar, wanneer en met wie je wil.

Om deze reden kent Norwegian dan ook geen vaste dinerzittingen. Aan boord van het cruiseschip treft men minimaal 6 restaurants aan, bij de grotere schepen loopt dit aantal op tot wel 24(!) verschillende restaurants.

Op de nieuwste schepen, zoals de Getaway, Breakaway en Escape vinden de wat meer klassieke diners plaats in restaurants als de Manhattan Room, Taste en Savor. Deze drie restaurants hebben hetzelfde menu maar kennen wel allen een eigen sfeer.

De open dinerzittingen zijn tussen 17:00 en 22:00.

Naast de bovengenoemde restaurants is tevens het buffet open voor het diner en late snacks. Ook is er op elk schip een sport bar, waar hamburgers, hotdogs, chicken wings en ander comfort food kosteloos aan tafel geserveerd worden. Voor elke smaak zijn er tegen betaling de specialiteitenrestaurants met een Franse keuken, steaks, Aziatisch en meer.

Welke rederijen en dinerkeuzes spreken jou het meeste aan?

Photo courtesy of Holland America Line

Photo courtesy of Norwergian Cruise Line

Photo courtesy of Carnival Cruise Line

Leave a Reply 7 comments

Carnival cruises in 2016 - Cruisen doe je zo.nl - 20 december 2015 Reply

[…] Wil je meer weten over dineren en dinerzittingen? Lees dan ook eens mijn artikel over dit onderwerp! […]

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 22 december 2015 Reply

Over de open dinerzitting tijdens een #cruise https://t.co/trPQaCgTwU https://t.co/QsKWQtyIfz

De 10 meest gelezen artikelen over cruises en cruisen - CruiseCompare.nl - 2 februari 2016 Reply

[…] Lees hier het volledige artikel: Open dinerzitting tijdens een cruise […]

@paderreusoa1981 - 13 juli 2017 Reply

RT @Cruisendoejezo: Vaste of open dinerzitting tijdens een #cruise, wat kies jij?
https://t.co/RIasnDQlER https://t.co/k6k1oyqWYt

5 goede redenen waarom we graag cruisen - Cruisendoejezo.nl - 4 november 2017 Reply

[…] Lees hier meer over eten aan boord van een cruiseschip >> […]

Leave a Reply: