Hoe voorkom ik zeeziekte tijdens een cruise

Zeeziek worden is één van de grootste angsten van nieuwe cruisers. Ik geef je 5 tips om zeeziekte te voorkomen tijdens een cruise.

Hoe voorkom ik zeeziekte?

Dek cruiseschip

Maak je hier voorafgaand aan de cruise niet al te veel zorgen over! Grote, moderne cruiseschepen zijn uitgerust met prima stabilisatoren die het schommelen behoorlijk in de hand weten te houden.

Toch kan ik me goed voorstellen dat je voorbereid wil zijn voor het geval je alsnog zeeziek wordt. Daarom geef ik je een aantal tips.

1. Tabletjes

De apotheek en drogist verkoopt tabletjes tegen wagenziekte, die helpen ook prima tegen zeeziekte. In de tabletjes zit de werkzame stof cinnarizine, cyclizine of meclozine (bron: apotheek.nl). Nadeel van de tabletjes is dat je er suf van wordt.

Een bekend voorbeeld van deze tabletjes zijn die van het merk Primatour. Ik kan je helaas niet vertelen hoe goed ze werken,  ik had ze tijdens mijn eerste cruise bij me maar heb ze niet nodig gehad :).

Reisziekte cruise

2. Pleisters

Er zijn kleine, ronde pleisters op de markt die je achter je oor plakt en eens in de drie dagen vervangt. In de pleisters zit een werkzame stof, die misselijkheid tegen gaat. Ik denk dat het fijn is om geen medicijnen te hoeven slikken, al zie je de pleister wel zitten en wellicht is het onhandig met zwemmen.

3. Gember

Gember tegen zeeziekte cruise

Kauwen op een stukje gember of het drinken van gemberthee is in Azië al jaren een beproefd middel. Ik heb het wel eens uitgeprobeerd in het vliegtuig, toen ik van Thailand naar Maleisië vloog en me niet lekker voelde, het werkte goed!

Tip: In Nederland gemberthee halen bij een toko en meenemen op je cruise!

4. Langzaam wennen

Ga zodra het schip begint te varen naar buiten, zo blijft de horizon in zicht en heb je veel minder last. Je lichaam kan als het ware wennen aan de beweging van het schip. Bekijk ook mijn artikel over de eerste dag aan boord van een cruise voor meer tips.

Dit geldt ook voor eten en drinken: als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor zeeziekte: hou je dan de eerste paar dagen in bij het buffet: eet en drink niet te veel en te vet.

Cruise buffet zeeziek

5. Kies je hut met zorg

Een buitenhut op een hoger dek in het midden van het schip is een goede keuze wanneer je last hebt van zeeziekte. Op deze locatie merk je het minste van de beweging/schommeling van het schip.

Porthole buitenhut cruise zeeziekte

Ben jij wel eens zeeziek geweest en wat zijn jouw tips om zeeziekte te voorkomen?

Disclaimer: De informatie op deze pagina komt vanuit mijn eigen ervaring en is door mij zorgvuldig samengesteld. Je kunt echter geen rechten ontlenen aan de informatie.

Photo credit: Foter / CC BY-SA
Photo credit: sigsegv / Foter / CC BY-SA
Photo credit: GoToVan / Foter / CC BY

Leave a Reply 12 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 26 september 2014 Reply

Tip nr. 3 tegen #zeeziekte tijdens ‘n #cruise: gember! En de andere tips dan? Lees meer op:
http://t.co/KTYXcZwnY8 http://t.co/k1pb24Au0t

Maris - 29 september 2014 Reply

Kaneel, gewone cola en pepermunt helpen ook erg goed! Pepermunt kan zowel als snoepje en als geur.

Wat voor mij ook goed hielp is naar buiten gaan, de frisse lucht opsnuiven en naar de horizon kijken.

@Reisgraag_nl - 1 oktober 2014 Reply

Goede tips van @Cruisendoejezo : Hoe voorkom ik zeeziekte tijdens een cruise? #oktober #cruisemaand http://t.co/kj8aCNRk8U

Dutchrose - 2 oktober 2014 Reply

Primatour werkt niet optimaal, je kunt beter voor Suprimal kiezen! En zorg dat je bij de 1e zitting met het eten zit. Anders eet je erg laat en zit je eten nog tussen je oren als je naar bed gaat.

  Cruisendoejezo.nl - 3 oktober 2014 Reply

  Dankjewel voor je reactie.
  Bij de meeste cruisemaatschappijen kun je naast de vroege en late dinerzitting ook voor een “open seating” kiezen, zo eet je op de tijd die jou ‘t beste uitkomt.

Kimber - 10 oktober 2014 Reply

Goede tips! Helaas heb ik er ook altijd last van en ben ik meerdere keren flink ziek geweest, ondanks het nemen van reistabletjes. Gember heb ik inderdaad vaker gehoord, die ga ik onthouden, zowel voor een auto- als boottocht!

  Cruisendoejezo.nl - 13 oktober 2014 Reply

  Dankjewel!
  Die gemberthee van de toko is echt een aanrader, laat zich ook handig meenemen.

@EllenHassing - 26 januari 2015 Reply

RT @Cruisendoejezo: Best gelezen artikel: Hoe voorkom ik #zeeziekte tijdens een #cruise? #tips #cruisendoejezo http://t.co/KdKxAmFqVK http:…

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 31 maart 2015 Reply

#zeeziek #cruise: Kies je hut zorgvuldig! Hoe? Kijk op #cruisendoejezo http://t.co/UWEb8pbNIf http://t.co/Q1W9LYdxVO

@nathaljanijman - 23 april 2015 Reply

RT @Cruisendoejezo: #zeeziek #cruise: Kies je hut zorgvuldig! Hoe? Kijk op #cruisendoejezo http://t.co/03Q62ucx0z http://t.co/Cugg9sgA1h

Goede redenen om een garantiehut te boeken voor een cruise - Cruisendoejezo.nl - 11 januari 2019 Reply

[…] Verder lezen: Over zeeziekte tijdens een cruise >> […]

Leave a Reply: