Gratis cruise upgrades en drankenpakketten

"Boek nu uw cruise en ontvang een gratis upgrade voor uw hut!" Of: "Ontvang een gratis drankenpakket" Klinkt als een fantastische aanbieding, toch? Maar wat houdt een upgrade precies in én is een upgrade altijd wel zo’n goed idee?

More...

Gratis cruise upgrades

​Veel rederijen hebben regelmatig acties waarbij cruise upgrades worden aangeboden, zoals upgrade van de hut, gratis dineren in specialiteitenrestaurants en drankenpakketten.

Dit zijn vaak prima aanbiedingen, echter het is wel belangrijk om goed de kleine lettertjes te lezen en begrijpen. Daarnaast verschilt de exacte inhoud van de aanbieding vaak per rederij.

Een goede cruise adviseur kent de voorwaarden en helpt je kiezen.

Carnival Vista

Upgrade van de hut

In veel gevallen betekent een upgrade van de hut een upgrade binnen de categorie. Boek je een binnenhut? Dan ontvang je nog steeds een binnenhut maar dan op een andere locatie op het schip. Of die upgrade van locatie ook echt een verbetering is dat is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. 

Soms zijn er aanbiedingen met een upgrade buiten de categorie, zoals van binnenhut naar buitenhut of buitenhut naar balkonhut. 

Seabourn Encore Balcony Suite

Gratis dineren in specialiteitenrestaurants

Tijdens een cruise is volpension altijd inbegrepen in het cruisetarief. Afhankelijk van de rederij kan er zowel voor ontbijt, lunch en diner gegeten worden in het hoofdrestaurant met bediening aan tafel. Daarnaast zijn er buffetten. 

Voor het hoofdrestaurant geldt dat ontbijt en lunch altijd in open dinerzitting worden aangeboden. Wederom afhankelijk van rederij en schip is het diner in het hoofdrestaurant in vaste of open dinerzitting.

Wil je meer weten over vaste- en ​open dinerzittingen op een cruise? Lees dan ook het artikel over dit onderwerp.

Krijg je een upgrade aangeboden die inhoudt dat je gratis mag dineren in de specialiteitenrestaurants? Vraag je dan af hoeveel gratis diners er zijn, of fooien inclusief zijn en of dit aanbod geldt voor alle passagiers in je hut! Vaak zijn de gratis diners alleen voor de eerste en tweede persoon in de hut.

Cruise cocktals

Cruise cocktals

Gratis drankenpakketten

 "Boek nu uw cruise en ontvang een gratis drankenpakket" is een veelgehoorde kreet. Vraag je het volgende af:

 • Geldt de aanbieding voor het all-inclusive pakket met de gehele dag alcoholische en alcoholvrije drankjes?
 • Geldt de aanbieding voor alle personen in de hut?
 • Zijn de fooien inbegrepen?
 • Welke hut categorie moet ik boeken voor de aanbieding?

Bij veel rederijen geldt een aanbieding met gratis drankenpakket alleen voor de eerste en tweede persoon in de hut. Indien je met meerdere personen in dezelfde hut verblijft moet je dan verplicht een drankenpakket aankopen voor die personen.

​Fooien voor drankjes oftewel de Beverage Service Charges van 15% of 18% zijn bij sommige rederijen niet inbegrepen. Vraag dus van te voren na of fooien voor drankjes inclusief zijn. Indien niet inclusief? Een snelle rekensom laat dan zien dat dit "gratis drankenpakket" de klant alsnog $12 tot $15 per persoon per dag kost. Dit ziet de klant terug op de boordrekening.

De meest voordelige hut categorie komt lang niet altijd in aanmerking voor een actie met gratis drankenpakket.

Bekijk ook eens het artikel: Wat kost een drankenpakket tijdens een cruise?

Gratis cruise upgrades en drankenpakketten

Carnival Sunshine Serenity Deck

Een goede deal?

Is een upgrade voor je cruise altijd een goed idee? Die vraag is heel persoonlijk! 

Sommige passagiers kiezen vanwege de rust juist voor een binnenhut op een lager dek. Zij vinden het heerlijk om een donkere hut te hebben omdat ze dan goed slapen. Dan is een verplaatsing naar een buitenhut onder het Lido dek en zwembad toch echt geen upgrade meer te noemen.

Binnenhutten worden sowieso vaak onderschat: Wist je dat passagiers die veel of meerdere keren per jaar cruisen vaak voor een binnenhut kiezen? Dit zegt toch wel iets over de kwaliteit van een binnenhut.

Voor cruisers die wel van een drankje houden kan een drankenpakket een zeer welkome upgrade zijn, voor gasten die weinig drinken loont het bijna niet, zeker wanneer er een hut in een hogere categorie geboekt moet worden.

Al met is het verstandig om de voordelen en nadelen van een "gratis upgrade" goed af te wegen, jij bent immers de enige die kan bepalen of een upgrade een goede deal is.

Photo credit: Carnival Cruise Line, Seabourn

Leave a Reply 4 comments

John - 5 december 2016 Reply

Waarom zijn bij MSc het drankenpakket in Europa goedkoper dan in de caribean

  Cruisendoejezo.nl - 31 december 2016 Reply

  Beste John,

  Ik weet het niet helemaal zeker maar vermoed het volgende: In de Caribbean zijn veel Amerikaanse rederijen actief die ook hogere prijzen vragen voor drankenpakketten. Kort door de bocht gezegd is de consument daar bereid tot het betalen van hogere prijzen voor dranken.

  Groet, Daphne

All inclusive cruises en rederijen - Cruisendoejezo.nl - 15 mei 2018 Reply

[…] Lees wel altijd de kleine lettertjes bij dit soort upgrade aanbiedingen. Ik schreef al eens een artikel over dit onderwerp >> […]

Goede redenen om een garantiehut te boeken voor een cruise - Cruisendoejezo.nl - 11 januari 2019 Reply

[…] Verder lezen: Over cruise upgrades >> […]

Leave a Reply: