Funchal Madeira in een dag

Funchal is een populaire aanlegplaats voor cruises, met name op transatlantische routes. In deze blog een top 7: Funchal Madeira in een dag.

More...

Funchal Madeira in een dag

Wij hebben ervoor gekozen om er zelf op uit te trekken en niet mee te gaan met excursies vanuit het schip, vanwege de prijs en omdat we zelf graag bepalen wat we doen, in welke volgorde en hoelang we ergens blijven.

De activiteiten en bezienswaardigheden uit mijn top 7 zijn prima binnen één dag te doen. Mocht je andere dingen willen doen, zoals een tocht over het water om walvissen en dolfijnen te spotten dan heb je aan één dag niet genoeg, simpelweg omdat de vertrek- en aankomsttijden niet aansluiten bij de tijden van het schip.

Al met al vonden we Funchal een leuke bestemming voor een dag. Het stadje is overzichtelijk en er is genoeg te doen en zien. Heel bijzonder vond ik het niet maar Madeira was zeker een leuke onderbreking van de zeedagen tijdens onze transatlantische cruise.

Meer lezen over trans-Atlantische cruises >>

1. Funchal Centrum

De cruisehaven van Funchal ligt aan de rand van het centrum. Voor een paar euro regelt de Cruise Line een buspendel van en naar het centrum. Lopen kan ook, maar op Madeira loopt vrijwel alles steil.

Tijdens onze dag in Funchal was het jaarlijkse Flower Festival aan de gang. Naast de vrij toegankelijke Dona Amélia Garden en de gebruikelijke winkeltjes en kerken vond ik het centrum niet heel bijzonder.

2. Funchal Old Town, Zona Velha

Op naar Old Town! Vanuit het centrum zijn we via de nieuw aangelegde Praça do Mar richting haven gelopen en vervolgens verder de kant van Old Town op.

In Old Town vind je veel steile, smalle straatjes en leuke kleine winkeltjes. De restaurants zien er aantrekkelijk uit en de prijzen zijn prima. Een mooie plek voor een lunch.

Veel van de kleine huisjes zijn (gedeeltelijk) beschilderd, dit in het kader van een kunstproject, Arte de Portas Abertas, mooi!

3. Fietstour*

Wil je Madeira op een andere manier leren kennen? Dan is het leuk om een georganiseerde fietstocht te maken.

Onder leiding van een Nederlandstalige gids verken je Madeira op een mountainbike. 

Je start de fietstocht in de winkel en wordt dan naar Poiso op 1400m hoogte gebracht, daar vandaan fiets je in meerdere etappes en veelal bergafwaarts door verschillende landschappen en een authentiek dorpje.

Doordat de gids de moeilijkheidsgraad van de fietstocht afstemt op de groep is het voor zowel beginnende als gevorderde fietsers vanaf 15 jaar goed te doen.

4. Kabelbaan

In Old Town vind je tevens de kabelbaan richting Monte. In ongeveer een kwartier brengt de kabelbaan je voor een steile rit van ongeveer 3,7 km naar Nossa Senhora do Monte. Een retourtje kost ca. €15 wat ik eerst prijzig vond maar de rit naar boven en weer terug is het zeker waard.

Bij de ingang van de kabelbaan in Monte vind je een leuk terras met mooi uitzicht, waar je iets kunt eten en drinken tegen heel redelijke prijzen. Tevens zijn er toiletten aanwezig.

5. Nossa Senhora do Monte

Eenmaal boven ben je nog een steile weg en 68 traptreden (!) verwijderd van de genoemde kerk. Deze kerk werd gebouwd in 1741, maar bestaat in zijn huidige vorm sinds 1818.

Monte is tevens de laatste rustplaats van de laatste Oostenrijkse keizer Karel I, die er verbleef tijdens de eerste wereldoorlog en later overleed.

6. Toboggan ride

Een andere attractie in Monte is een ritje met een Toboggan. Dit zijn karretjes gemaakt van wicker en met een gladde onderkant. Je wordt dan door een tweetal Carreiros van een steile weg met kleine kinderkopjes naar beneden geduwd.

7. Monte Municipal Garden

Deze tuinen liggen in Monte, op ongeveer 550 meter hoogte. Door de hoogte is het klimaat er aangenaam, een mooie plek om te vertoeven als je van planten houdt en even weg wilt van de stad. Wij hebben er destijds voor gekozen om op een terrasje boven wat te drinken, waarbij we uitzicht hadden op de genoemde tuinen en er zo toch nog iets van konden zien.

Er zijn overigens veel tuinen en parken te bezoeken in en rond Funchal. Op de website van de kabelbaan wordt dezelfde tuin "Tropical Garden" genoemd. Mocht je een specifieke tuin willen bezoeken, let dan goed op!


Ben jij wel eens in Funchal, Madeira geweest en wat vond je er van?

* Dit artikel bevat -deels- gesponsorde content. Wanneer jij jouw fietstocht boekt bij Bajabikes dan ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding. 

 
profile-pic
Daphne Broens Cruisefan en adviseur

Over Cruisendoejezo.nl

 

Hoi, ik ben Daphne Broens, groot fan van alles wat met cruises en cruisen te maken heeft en ik ben de persoon achter het bedrijf CruiseCompare en de blog Cruisendoejezo.nl.

Je kunt bij mij terecht voor al je cruise vragen, tips en advies.

Leave a Reply 5 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 3 augustus 2014 Reply

6 dingen om te doen: #Funchal #Madeira in een dag #cruise #cruisendoejezo http://t.co/c2lg35u30m http://t.co/VM2N9a80AZ

Dionne - 9 augustus 2014 Reply

Mooie foto’s!

    Cruisendoejezo.nl - 10 augustus 2014 Reply

    Dankjewel Dionne, fijn dat je de foto’s waardeert.

@MadeiraDcoracao - 24 augustus 2014 Reply

RT @SecretMadeira: RT @Cruisendoejezo: 6 dingen om te doen: #Funchal #Madeira in een dag #cruise #cruisendoejezo http://t.co/mOC89R2jTC htt…

Dit zijn mijn 15 reisdilemma's - Cruisen doe je zo.nl, een blog over cruises, reizen en lifestyle - 20 september 2014 Reply

[…] vaak heel makkelijk om uitstapjes te maken. Ik denk dan aan Miami, San Francisco (foto) maar ook Funchal en […]

Leave a Reply: