Een wijngaard bezoeken in Chili

De ontschepingshaven voor onze Zuid-Amerika cruise was Valparaíso, Chili. Vervolgens hebben we drie dagen doorgebracht in Santiago de Chile. Tijdens één van deze dagen bezochten we Maipo, één van de wijnregio’s in Chili.

Van Santiago naar Maipo

Collage Maipo Valley Chili

Maipo Valley is één van de oudste wijnregio’s in Chili. Deze regio ligt werkelijk aan de rand van de stad Santiago de Chile en het gebied is goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer als een huurauto.

Wij kozen voor de metro. Vanuit het centrum van Santiago duurde de rit met de metro (lijn 4, blauwe lijn) ongeveer 35 min. We stapten uit bij metrostation Quilín, ook te herkennen aan het grote winkelcentrum wat letterlijk naast het spoor ligt.

Vanuit het metrostation namen we de bus naar onze eerste stop: Viña Cousiño Macul. In de bus (bus D17 naar Alto Macul) was het niet mogelijk om contant te betalen, enkel met een soort OV-chipkaart. Gelukkig was de chauffeur bereid om een oogje dicht te knijpen 🙂

Viña Cousiño Macul

Collage wijngaard Cousino Macul Chili

Deze wijngaard ligt aan een drukke, doorgaande weg. Via een hek loop je het complex binnen, waar je een kleine wijngaard, kelders, distributie en een ontvangstruimte voor gasten vindt.

Deze plek is nog steeds in handen van de oorspronkelijke bezitters van de wijngaard, de familie Cousiño Macul. Inmiddels is het grootste deel van de wijnproductie verplaatst naar andere gebieden binnen de Maipo Valley. Ze maken rode en witte wijnen van diverse druivenrassen, zoals Sauvignon Gris (wit) en uiteraard Cabarnet Sauvignon, Carménère en Merlot.

Wijnvelden Chili

Vroeger was deze wijngaard aan de Av. Quilín een stuk groter, de familie heeft veel grond in de omgeving verkocht en hierop zijn luxe huizen gebouwd.

Wijn verbouwen in Chili

We hebben gekozen voor een tour waarbij we een rondleiding kregen door de ruimte met opslagtanks en kelders, gevolgd door een wijnproeverij waarbij we vijf wijnen geproefd hebben. Daarna hebben we zelf een stukje door de wijnvelden gelopen. Er zijn ook mogelijkheden om een fietstour door de wijnvelden te doen en daarna deel te nemen aan de wijnproeverij.

Wijnvelden Chili

Tip: de tijden, prijzen en openingstijden komen niet helemaal overeen met het verhaal op hun website. Wij hebben de wijngaard aan het einde van de ochtend bezocht en dat was een goede keuze. Indien je laat bent of er (bijna) geen andere gasten zijn die een tour willen doen moet je lang wachten of kom je zelfs helemaal voor niets.

Viña Aquitania

Vina Aquitania bezoek aan wijngaard Chili

Alleen al om er te komen was een flink avontuur: We bezochten deze wijngaard nadat we bij Cousiño Macul zijn geweest.

Viña Aquitania ligt op ongeveer 2km afstand van Macul en we besloten om er naar toe te lopen. Je kon merken dat de familie Macul een flinke vinger in de pap heeft in deze regio. Zogenaamd wist niemand waar Viña Aquitania lag…

Na een flinke wandeling langs diverse gated communities met sjieke huizen en straatnamen waar Macul in voorkomt… lag daar dan eindelijk de wijngaard waar we naar op zoek waren.

De ligging was werkelijk prachtig en we hebben er even rondgelopen om alles te bekijken. Helaas was het ruim 2 uur wachten tot de volgende tour dus die hebben we niet gedaan.

Een wijngaard bezoeken in Chili

Al met al is het goed te doen om één of meerdere wijngaarden te bezoeken vanuit Santiago de Chile. Het loont zeker om er zelf met het openbaar vervoer of een huurauto naar toe te gaan en ter plekke een tour te boeken. We zijn die dag niet meer dan 20 euro per wijngaardbezoek, per persoon kwijt geweest en dit is denk ik ook nog inclusief de kosten voor de metro. In en rond Santiago worden ook tours aangeboden, soms wel voor bedragen van 100 euro per persoon.

Voor wie weinig tijd heeft: In Santiago zelf is er ook nog Concha y Toro, een groot wijnbedrjf dat ook een tour aanbiedt. Dit is echter een tour door een park, door de bodegas en en een proeverij. De wijngaarden zelf bevinden zich vanzelfsprekend niet op deze plek. De kosten hiervoor zijn rond 15 euro per persoon.

Lijkt het je wat, het bezoeken van een wijngaard in Chili?

Leave a Reply 7 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 24 januari 2015 Reply

Een #wijngaard bezoeken in #Chili #cruise #cruisendoejezo http://t.co/MtiJ0LIIbP http://t.co/Gs2oupH4nI

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 25 januari 2015 Reply

Zo doen ze dat in #Chili: #wijn verbouwen #cruise #cruisendoejezo http://t.co/I7BwPuU7Ai http://t.co/IZBIvyo8Xf

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 31 januari 2015 Reply

Zo doen ze dat in #Chili: #wijn verbouwen #cruise #cruisendoejezo http://t.co/V93L2IB8hz http://t.co/0dlTdKNxmP

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 19 februari 2015 Reply

#wijn Over ons bezoek aan Vina Cousino Macul #chile #maipo http://t.co/kNDGSaJRBw http://t.co/XV2j1Uwo8n

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 8 maart 2015 Reply

#wijn Over ons bezoek aan Vina Cousino Macul #chile #maipo http://t.co/YOB1cDWwzv http://t.co/bP2GNnRByS

Vincent - 7 februari 2020 Reply

Leuke blog! Zelf ook in Chili geweest en daar meerdere wijnhuizen zoals Concha y Toro bezocht. Leuke aan Concha y Toro is de duivelskuilder die zich wel op het landgoed bevindt.

Leave a Reply: