Cruiseschip gemist? Wat nu?

Goed plannen en een goede voorbereiding is belangrijk wanneer je gaat cruisen. Toch kan het voorkomen dat je het schip mist. Wat doe je in dat geval?

Voorkomen dat je het cruiseschip mist

Een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je altijd het noodnummer van de cruisemaatschappij bij de hand hebt. Dit nummer is te vinden op de Boarding Pass. 

Let op! Niet alle cruisemaatschappijen accepteren Collect Calls, zorg er dus voor dat je altijd geld, een bankpas of een creditcard op zak hebt om naar het buitenland te kunnen bellen.

Cruise kom op tijd

Bij cruises buiten Europa wordt je met klem aangeraden om een dag voor vertrek van de cruise naar de inschepingshaven te vliegen. Toch kan het voorkomen dat je vlucht dusdanig vertraagd is dat je bijvoorbeeld naar de volgende haven dient te vliegen.

Let bij het boeken van de vlucht op de voorwaarden die verbonden zijn aan het ticket. Indien je een KLM-vlucht boekt zul je bijvoorbeeld indien nodig worden omgeboekt op een Delta- of Air France vlucht, je hebt echter geen recht op vluchten die door andere vliegmaatschappijen worden uitgevoerd!

Indien je vanuit de EU vertrekt, of waar vandaan dan ook met een Europese luchtvaartmaatschappij vertrek heb je recht op vergoedingen bij vertraging en/of annulering. Consuwijzer heeft op haar site een fijn overzicht en stappenplan staan.

Het cruiseschip missen vanuit de vertrekhaven

Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de cruisemaatschappij. Zij zijn dan op de hoogte en kunnen je ook adviseren over wat te doen en bijvoorbeeld welke haven geschikt is om naar toe te komen.

Een privé-eiland van de cruisemaatschappij, zoals Half Moon Cay in de Bahama’s is geen geschikte plek om naar toe te reizen, hier gaan namelijk geen reguliere vluchten naar toe.

Wil je meer weten over de vertrekhaven en het inschepen? Lees dan ook mijn artikel over dit onderwerp!

Het cruiseschip missen vanuit een tussenhaven

Indien je het schip hebt gemist in één van de havens die de cruise aandoet is ook het advies: Bellen, meteen!

Wanneer het schip bijna gaat vertrekken checkt de kapitein welke passagiers er nog missen. Bij het verlaten van het schip is je boordkaart gescand en zo weten ze dat je er nog niet bent.

Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd te komen. Wanneer je een excursie maakt, is het belangrijk om ruim voordat het schip vertrekt terug te zijn. Ik zorg altijd dat ik minimaal een uur voor vertrek weer op het schip ben.

Vaak wordt de fout gemaakt dat je niet de juiste tijd hebt. Vaak wordt Ship’s Time aangehouden, het advies is ook om je smartphone niet automatisch naar een tijd te laten zoeken, omdat de tijd op het schip anders kan zijn dan die in je tussenhaven.

Cruise scheepstijd

Ook al wordt vaak op het schip aangegeven dat je geen paspoort hoeft mee te nemen als je aan wal gaat, neem altijd een vorm van identificatie mee, zoals een rijbewijs of paspoort.

Daarnaast heb ik altijd een creditcard of bankpas mee, zo kan ik geld opnemen om in geval van nood met een ferry of vliegtuig naar de volgende haven te reizen. Ik heb tevens altijd mijn reisgegevens en -documenten in Google Docs staan, zodat ik deze vanuit mijn telefoon kan benaderen.

Cruiseschip gemist, wat nu?

Princess cruiseschip

Ik wil je niet bang maken, maar het bovengenoemde wil zeker niet zeggen dat je alsnog het schip haalt…

Ik spreek uit eigen ervaring, we zijn wel eens drie dagen in Manchester, Engeland gestrand, waar we 3 dagen later pas konden vertrekken naar de USA. Vanuit daar zijn we toen naar St. Thomas, de 2e bestemming op een 14-daagse cruise door het Caribisch gebied gevlogen.

Princess Cruises heeft ons toen gecompenseerd voor de gemiste cruisedagen, ook al hadden zij geen schuld in dit verhaal. Bij KLM-Delta en deels bij onze reisverzekering hebben we destijds een claim neergelegd, aangezien er geen goede reden was voor de vertraging van de vlucht.

Uiteindelijk hebben we alle kosten (transfers, hotels, maaltijden, extra vlucht naar St. Thomas) vergoed gekregen maar leuk was anders. Positief is dat we wel veel geleerd hebben van deze ervaring.

Heb jij wel eens een cruiseschip gemist?

Foto’s rechtenvrij via Pixabay

Leave a Reply 6 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 27 januari 2015 Reply

Cruiseschip gemist, wat nu? #cruise #cruisendoejezo http://t.co/tRSHM505Ra http://t.co/GAojhXd3Im

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 20 februari 2015 Reply

Cruiseschip gemist, wat nu? http://t.co/FRkQhuHwRL

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 20 februari 2015 Reply

Ik miste al eens het #cruiseschip… en vertel er over #cruisendoejezo http://t.co/GXgWiIeZ7i

dennis - 24 december 2015 Reply

Als je een excursie op het schip bij de Cruise maatschappij moet het schip wachten als de bus of shuttle boot te laat is, als het een andere maatschappij of jezelf de schuld heeft MOET het schip minimaal vijf minuten wachten om je nog een kans te geven. Het schip kan best langer wachten, ze kunnen 22-24 knopen varen en varen maar 14 tot 16 knopen, dit is een stuk goedkoper in de brandstof.

    dennis - 24 december 2015 Reply

    sorrie redactie: er zitten een paar foutjes in, werk dat maar even bij, ik kan er niet meer bij.

Leave a Reply: