Wat is er te doen in en nabij de cruisehaven Cartagena Spanje? In dit artikel lees je over excursies, uitstapjes en bezienswaardigheden in en nabij Cartagena Spanje.

More...

*** Dit artikel beschrijft een aantal leuke excursies en uitstapjes in Cartagena en omgeving voor de cruisepassagier die op eigen gelegenheid de stad wil verkennen. ***

Over cruisehaven Cartagena Spanje

Cartagena is een Spaanse havenstad in de provincie Murcia. De stad ligt direct aan de Middellandse Zee. De haven van Cartagena is één van de belangrijkste (industrie-) havens van Spanje.

De stad werd in de 3e eeuw v. Chr. gesticht en groeide later - met als naam Carthago Nova - uit tot één van de mooiste steden van het Romeinse Rijk.

Nog steeds zijn er veel overblijfselen van zowel de Romeinse architectuur en ook zijn er veel barokke of neoclassicistische gebouwen in Cartagena.

De cruisehaven en cruiseterminal bevindt zich in het centrum van de stad. Het historische centrum, winkels en horeca zijn binnen enkele minuten te voet te bereiken.

De Colombiaanse havenstad en cruisehaven Cartagena de Indias is vernoemd naar Cartagena Spanje.

Praktisch: rederijen en schepen

Vele rederijen en schepen leggen aan in Cartagena. In 2019 zijn dit onder andere:

Holland America Line > Koningsdam, Veendam, Nieuw Statendam

Seabourn > Ovation

Royal Caribbean > Jewel of the Seas, Explorer of the Seas

Norwegian Cruise Line > NLC Epic, NCL Star

MSC Cruises > Sinfonia

AIDA Cruises > AIDAstella, AIDAmar

Cruisehaven Cartagena Spanje

Praktisch: vervoer

De Hop-On-Hop-Off bus stopt voor de cruiseterminal en kost ca. €7 per volwassene.

Een toeristenbootje nabij de cruiseterminal de vaart van en naar het Fuerte de Navidad, een verdedigingsfort en kost ca. €8 per volwassene.

Het busstation van Cartagena bevindt zich op ca. 3-5 min. lopen vanuit de cruiseterminal.

Autoverhuur van Europcar bij het busstation, ca. 3-5 min. lopen vanuit de cruiseterminal.

Praktisch: klimaat

In Cartagena Spanje en de omliggende kustgebieden Costa Cálida heerst een gematigd mediterraan klimaat.

In de wintermaanden is de gemiddelde temperatuur ca. 15-17 graden, in de zomermaanden loopt dit op naar temperaturen rond de 30 graden.

Er valt in dit gebied relatief weinig neerslag, er zijn maandelijks gemiddeld 5 dagen dagen met neerslag in de winter en 2 dagen met neerslag in de zomer.

Deze milde weersomstandigheden (weinig regen, milde winters en warme zomers) maken dat Cartagena Spanje en de omliggende kustgebieden Costa Cálida jaarrond een aangename (cruise-) bestemming is.

Teatro Romano de Carthago Nova

In het centrum van Cartagena en op loopafstand van de cruiseterminal ligt het Teatro Romano de Carthago Nova. Je kunt het Romeinse theater en bijbehorend museum bezoeken voor €6 per volwassene. Gesloten op maandagen.

De tour start in het museum, waar in de eerste ruimte de geschiedenis van het Romeinse theater wordt uitgelegd. Vervolgens bezoek je ruimtes waar middels een tentoonstelling uitleg wordt gegeven over de architectuur en de functie van het theater in de geschiedenis. De tour eindigt met een bezoek aan het theater zelf.

Licor 43 experiencia tour

Licor 43 experiencia tour

Aan de rand van de stad en in het buitengebied van Cartagena ligt de fabriek van de beroemde Licor 43.

Bij de landelijk gelegen fabriek kun je een tour doen die je langs de geschiedenis van Licor 43 voert. Je leert meer over de ingrediënten die voor de likeur gebruikt worden, neemt een kijkje in de fabriek en als afsluiter mag je natuurlijk proeven van Licor 43 en haar varianten.

Tours duren ca. 1,5 uur inclusief proeverij en starten dagelijks om 10:00 en 12:00.  De tour kost ca. €14 per volwassene.

Stadsbus (linéa 10) Cartagena - La Unión, reisduur ca. 15min kost ca. €1,20 per volwassene. De bus stopt bij het busstation, ca. 3-5 min. lopen vanuit de cruiseterminal.

Vlakbij ligt een groot winkelcentrum met de naam Espacio Mediterráneo. Je vindt er vele winkelketens, leuke restaurants en een bioscoop. De bus stopt er onderweg naar de Licor 43 fabriek.

La Manga del Mar Menor

In de Spaanse taal betekent La Manga "de mouw" en Mar Menor "kleine zee".

De Mar Menor is de grootste zoutwater lagune van Europa. 

La Manga del Mar Menor is een gebied van 21 km lang dat grenst aan de Mar Menor enerzijds en aan de Middellandse Zee anderzijds.

Zowel aan de Mar Menor kant als aan de Middellandse Zee kant bevinden zicht vele stranden. Dit in combinatie met 3000 zonuren per jaar maakt La Manga del Mar Menor tot een strandbestemming waar het jaarrond goed toeven is.

Toeristen die La Manga del Mar Menor in de zomer bezoeken zijn voornamelijk afkomstig uit Spanje zelf, in de zomer voornamelijk Madrilenen, ook vele Madrilenen bezitten er een vakantiehuis. Buitenlandse toeristen komen vaak uit Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en België.

De jachthaven Puerto Deportivo Tomás Maestre is door nabijheid van zowel stranden, winkels en horeca een populaire plek om te bezoeken.

Ook het authentieke vissersplaatsje Cabo de Palos met haar vuurtoren is een bezoek meer dan waard. Cabo de Palos is bovendien een populaire duikbestemming.

Stadsbus (linéa 20) naar La Manga del Mar Menor, reisduur ca. 1u en 15min kost ca. €1,20 per volwassene. De bus stopt bij het busstation, ca. 3-5 min. lopen vanuit de cruiseterminal.

Photo credit: Licor 43