Cruise ABC

5674285072_0492fc31d7_b

We nemen je graag mee in de wereld van cruiseschepen, cruises en cruisen. Vaak worden er specifieke (Engelse) termen gebruikt op deze website maar ook op de websites van rederijen. Het CruiseCompare Cruise ABC legt uit.

Mis je iets? Neem dan even contact met ons op, we leggen het graag persoonlijk uit en vullen het dan aan in het Cruise ABC!

aft of achterdek

Dek aan de achterzijde van een cruiseschip. De termen aft, midship en forward worden vaak gebruikt om de locatie van een hut of andere ruimte aan boord aan te duiden.

all inclusive cruise

In het standaard cruisetarief zijn in principe alle maaltijden in het hoofdrestaurant met bediening aan tafel en maaltijden aan het buffet inbegrepen. Tevens is koffie, thee, water en ijsthee inclusief.

Voor alcoholische drankjes, frisdrank etc. en voor maaltijden in de specialiteiten dient te worden bijbetaald. Wanneer een cruise wordt geadverteerd als all inclusive is het goed om na te gaan wat er precies is inbegrepen.

anytime dining

Dit is een concept waarbij de passagier zelf, per dag kan bepalen hoe laat men wil eten in het hoofdrestaurant. Het is de tegenhanger van traditional dining.

atrium

Het atrium is een centrale ruimte voor passagiers van het cruiseschip, vaak is het een mooi aangeklede ruimte met trappen over meerdere dekken. Je vindt er vaak de receptie, een balie voor excursies en andere services voor gasten.

cruiseschip atrium

balkonhut

Je hotelkamer op een cruiseschip. Het betreft een relatief ruime kamer met minimaal 2 enkele bedden of tweepersoonsbed, garderobe, douche, toilet, kaptafel, zitje en balkon. Een balkonhut is een duurder kamertype.

binnenhut

Je hotelkamer op een cruiseschip. Een binnenhut is een relatief kleine kamer met minimaal 2 enkele bedden of tweepersoonsbed, garderobe, douche, toilet, kaptafel. Er is geen raam en geen daglicht van buiten. Een binnenhut is het goedkoopste kamertype.

Binnenhutten kunnen per schip sterk in afmeting verschillen, van relatief klein tot heel groot. Daarnaast zijn er zowel hutten met tweepersoonsbed als met enkele bedden. Soms is het niet mogelijk om de bedden te verschuiven om een tweepersoonsbed te creëren!

Vaak worden de hutten met een patrijspoort ook geadverteerd als een binnenhut, terwijl er dan wel daglicht is in de vorm van de patrijspoort!

Informeer bij je cruise adviseur goed naar alle types en mogelijkheden!

boat drill

De boat drill is een verplichte veiligheidsoefening die wordt gehouden tijdens de eerste 24 uur van je cruise. Samen met de crew oefen je hoe te handelen in een noodsituatie.

Het is belangrijk dat je weet waar jouw muster station zich bevindt. Dit is de verzamelplek voor de reddingsboten. De boat drill wordt ook wel muster drill genoemd.

cruiseschip boat drill

buitenhut

Je hotelkamer op een cruiseschip. Het betreft een relatief ruime kamer met minimaal 2 enkele bedden of tweepersoonsbed, garderobe, douche, toilet, kaptafel, zitje en een raam.

Een balkonhut zit qua prijs tussen een binnenhut en een balkonhut in.

captains cocktail

Op sommige cruiseschepen verwijst dit naar een besloten bijeenkomst met de kapitein en officieren. Repeaters en sommige andere gasten ontvangen hiervoor een uitnodiging van de kapitein.

cruise card of boordkaart

Je cruise card is je ID aan boord van een cruiseschip, je betaalmiddel en je kamersleutel. Alle aankopen die je aan boord doet worden middels je cruise card geregistreerd op je boordrekening. Ook de te betalen fooien worden automatisch belast op je boordrekening.

Aan het einde van de cruise betaal je de boordrekening. Dit kan via een creditcard maar het is ook mogelijk om bij aanvang van de cruise een contant bedrag in te leggen (deposit).

cruise director

De cruise director is de leidinggevende over al het entertainment personeel aan boord van een cruiseschip. De cruise director maakt tevens aankondigingen en presenteert één of meerdere shows aan boord.

dagprogramma

Aan boord ontvang je elke avond een dagprogramma voor de daaropvolgende dag. Hierin staan de activiteiten vermeld maar ook de openingstijden van restaurants en winkels aan boord.

Tevens vind je op het dagprogramma informatie over de aanleghaven: adres, aanlegtijden en wie te contacteren in noodgevallen. Het is aan te raden om het dagprogramma mee te nemen wanneer je van boord gaat in een haven.

dagprijzen

De prijs van een cruise wordt bepaald door vele factoren zoals vraag- en aanbod en de dollarkoers. Alle rederijen werken met zogenaamde dagprijzen, hierdoor kunnen de prijzen voor een cruise per dag(deel) verschillen.

Vaak is het mogelijk om een cruise voor één of enkele dagen in optie te zetten, zodat je rustig je keuze kunt maken. Vraag er naar bij je cruise adviseur!

dinerzitting

Op een cruiseschip kan men dineren in het hoofdrestaurant tijdens één van de dinerzittingen. Op de meeste schepen heb je keuze uit een vroege- en late dinerzitting. Daarnaast is er vaak ook anytime dining.

droogdok of dry dock

Cruiseschepen worden uit het water gehaald voor renovatie van het schip. Dit kan variëren van een snelle opknapbeurt tot een grondige renovatie en uitbreiding van het schip.

fooien

Elke rederij heeft een apart fooienbeleid en fooien zijn in de meeste gevallen niet inbegrepen in het cruisetarief. Informeer daarom bij het boeken van een cruise naar de bedragen.

Het personeel op een cruiseschip maakt lange dagen en de crew (room stewards, dining room stewards, cleaners etc.) worden uitbetaald middels een fooiensysteem. Voor de crew zijn fooien een substantieel onderdeel van het salaris.

Ben je heel tevreden over de service aan boord of juist niet? Uiteraard is het mogelijk om dit bedrag naar boven en naar beneden bij te stellen!

formele avond

Op de meeste cruiseschepen zijn er twee formele avonden tijdens een cruise van een week. Heren gaan gekleed in een pak of smoking, dames in een net broekpak of cocktailjurk.

Het is niet verplicht om deel te nemen aan de formele avond. Wel is formele kleding op deze avonden vaak verplicht in het hoofdrestaurant. Passagier die dan geen formele kleding willen dragen zouden deze avonden in het buffetrestaurant kunnen eten.

Norwegian Cruise Lines kent geen vaste, formele avonden.

forward of voordek

Dek aan de voorzijde van een cruiseschip. De termen aft, midship en forward worden vaak gebruikt om de locatie van een hut of andere ruimte aan boord aan te duiden.

funnel

De funnel is de schoorsteen van het cruiseschip. Vaak is de rederij te herkennen  aan het logo op de funnel of zelfs aan de vorm van de schoorsteen, zoals de bekende walvisstaart van Carnival Cruise Lines.

cruiseschip funnel

garantiehut

Wanneer je een cruise boekt met een garantiehut dan ontvang je niet gelijk een hutnummer. De rederij maakt kort voor de cruise een indeling en wijst je dan vervolgens een hutnummer toe.

hut of stateroom

Je hotelkamer aan boord van een cruiseschip. Op moderne cruiseschepen zijn er veel typen hutten aanwezig. De prijs van een cruise is onder andere afhankelijk van het type hut waarin je verblijft en de locatie van deze hut op het schip. Voorbeelden van hutten zijn: binnenhut, buitenhut, balkonhut, suite.

inscheping

Aan boord gaan van het schip.

lido dek

Dit is een groot, open dek op één van de bovenetages van het schip. Op het lido dek bevindt zich het grootste zwembad van het cruiseschip. Meestal is tevens het buffetrestaurant op deze plek te vinden.

cruiseschip lido

 

main dining room of hoofdrestaurant

In dit restaurant met bediening aan tafel wordt het diner geserveerd, vaak in meerdere dinerzittingen. Afhankelijk van de rederij en vaarroute wordt op schepen tevens een ontbijt en lunch aangeboden in het hoofdrestaurant

midship of middendek

Dek in het midden van een cruiseschip. De termen aft, midship en forward worden vaak gebruikt om de locatie van een hut of andere ruimte aan boord aan te duiden.

onboard credit of boordtegoed

Wanneer je een cruise boekt dan kan het zijn dat er een boordtegoed inbegrepen is. Soms ontvang je onboard credit via een speciale aanbieding van de rederij of je cruise adviseur.

Het onboard credit wordt gestort op je boordrekening en is dan vrij te besteden op aankopen aan boord.

ontscheping

Van boord gaan.

repeater

Passagiers die meer dan eens met de zelfde rederij hebben gevaren noemen ze repeaters. Elke rederij heeft een eigen programma waarmee een repeater kan profiteren van korting of speciale services aan boord.

roken

Er zijn op het schip speciale dekken en locaties aangewezen om te roken. In principe is roken niet toegestaan in de restaurants. Op sommige cruiseschepen mag nog wel op het eigen balkon gerookt worden.

specialiteitenrestaurant

Op veel schepen heb je de optie om te dineren in een specialiteitenrestaurant. In de meeste gevallen betaal je hiervoor een toeslag.

cruiseschip hoofdrestaurant

tender

Wanneer het schip niet in een haven voor anker gaat, maar op zee blijft ga je aan land middels een tenderboot.

cruiseschip tender

traditional dining of traditionele dinerzitting

Tijdens de traditionele dinerzitting een je in het hoofdrestaurant van een cruiseschip elke avond op dezelfde tijd en aan dezelfde tafel.

upgrade

Soms kan de rederij u een andere hut toekennen dan de hut die u geboekt heeft, we spreken dan van een upgrade.

Stel dat je een binnenhut boekt. Een upgrade binnen dezelfde categorie wil zeggen dat je nog steeds in een binnenhut verblijft, echter op een beter, vaak hoger gelegen dek.

Een upgrade naar een andere categorie is bijvoorbeeld van binnenhut naar buitenhut.

Photo Credit: Prayitno / Thank you for (7 millions +) views via Compfight cc
Photo Credit: peptic_ulcer via Compfight cc