Alles over de cruisehaven Miami

Port of Miami is één van de bekendste vertrekhavens voor een cruise vanuit Florida, USA. Ik vertel je alles over de cruisehaven van Miami en geef je tips voor vertrek en aankomst.

 Over Port of Miami

Miami is de meest bekende cruisehaven en daarmee tevens de drukste van de wereld.

De cruisehaven  Miami bestaat uit acht terminals, van waar de passagiers ontvangen, ingecheckt en vervolgens aan boord gaan van het cruiseschip. Meestal is er één terminal per schip in gebruik, al hebben we ook meegemaakt bij het inschepen op een groot schip, zoals de Norwegian Epic dat de inscheping werd verdeeld over twee terminals (even en oneven verdiepingen van het cruiseschip).

Ben je op zoek naar informatie over de cruisehaven van Fort Lauderdale Port Everglades? Lees dan ook eens mijn artikel over dit onderwerp.

De haven ligt op ongeveer 7,7 mijl verwijderd van Miami International Airport. 

Inschepen

Zodra je bij de haven arriveert staan er Porters klaar om je bagage aan te nemen. Dit is buiten de terminal. Bij de inschepingsdocumenten voor de cruise heb je (printbare) bagagelabels ontvangen met daarop je naam en nummer van je Stateroom. 

De Porter helpt je bij het bevestigen van het label en neemt jouw bagage aan, zodat jouw koffers direct naar de kamer gebracht kunnen worden. In de late namiddag tref je vervolgens jouw bagage in je hut aan.

Het is gebruikelijk om de Porter een fooi van $ 1,- per stuk bagage te geven.

Inschepen cruise bagage

Bedenk van te voren goed welke bagage je naar de hut wil laten brengen en wat je als handbagage mee wilt nemen. Bij de meeste Cruise Lines mag je per persoon kosteloos 1 fles wijn (Let op: Norwegian rekent $ 15,- voor de fles wijn, diverse andere rederijen rekenen niets… ) en 1 tray frisdrank/bronwater voor eigen gebruik meenemen aan boord.  Deze items moeten dat wel in je handbagage vervoeren. Direct na aankomst kun je overigens je handbagage al in je Stateroom kwijt.

Het meenemen van sterke drank aan boord is niet toegestaan.

Na het afgeven van je bagage ga te de terminal binnen. Hier volgt een korte controle, vergelijkbaar met de controles op een luchthaven.

Port of Miami plattegrond cruisehaven

Vervolgens check je in aan een balie. Hier worden foto’s gemaakt, registreer je een creditcard voor aankopen aan boord en ontvang je jouw Ship Card.

Afhankelijk van drukte kun je nu aan boord gaan of word je naar een wachtruimte gebracht, zodat je in groepen het cruiseschip op kunt gaan.

Vanaf wanneer je kunt inchecken/aan boord kunt staat vermeld op je Cruise Ticket. Mijn persoonlijke ervaring is dat je gemiddeld al rond 11:30u aan boord kunt van het schip, ondanks alle mailtjes die ik in het verleden ontvangen heb van de Cruise Lines met verzoek om pas na 13u of 14u in te schepen 🙂

Wil je weten wat er achter de schermen op het cruiseschip gebeurt om het proces van inschepen soepel te laten verlopen, lees dan hier mijn blogpost over dit onderwerp.

Ontschepen

De cruiseschepen komen vroeg aan in de cruisehaven van Miami. Meestal kunnen de eerste mensen van boord rond 06:30 – 07:00. De laatste mensen gaan zo rond 09:30 van boord af. Uiteraard zijn deze tijden afhankelijk van de situatie ter plekke, zoals inklaring bij douane, drukte etc.

De avond voor de ontscheping krijg je bagagelabels geleverd in je hut, ook is het meestal mogelijk om via Guest Services  een voorkeurstijd aan te geven voor jouw ontscheping. Als je wil dat jouw koffers naar de terminal gebracht worden dan zet je de bagage incl. label de avond van te voren op de gang.

Ontschepen cruise koffers in gang

Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf je bagage van het schip af te dragen. Wij kiezen meestal voor deze optie, je bent dan flexibeler qua tijd om van het schip af te gaan en je hoeft niet te wachten op je koffer in de terminal. Vervolgens ben je snel door de douane controle heen en kun je jouw (terug)reis vervolgen.

Hotels voor en na de cruise

Bij een vlucht vanuit Europa is het advies om minimaal één dag voordat de cruise vertrekt aan te komen in de USA. Het zou zonde zijn om je cruise te missen omdat je te laat aankomt.

Hotels in Miami zijn relatief duur, ook voor Amerikaanse begrippen. Een eenvoudig Motel boek je vanaf zo’n $ 50,- per kamer/nacht. Je doet er verstandig aan om bij het boeken van een hotel goed naar de ligging en buurt te kijken. Ook in een grote stad als Miami is het lastig om zonder auto van A naar B te komen.

Zowel in als rondom Miami zijn hotels in alle klassen en kwaliteiten te vinden. Wil je meer comfort tegen een lagere prijs of zoek je een motel in een goedkopere prijsklasse dan de motels in Miami? Dan loont het om ook eens buiten de stadsgrenzen te kijken, met name in  noordelijke richting worden de hotels goedkoper.

De (wat) duurdere hotels bieden soms een Shuttle Service aan, tussen de luchthaven-hotel-cruisesterminal.

Vervoer van en naar de cruisehaven in Miami

De hotel shuttles zijn zeker niet altijd gratis, informeer van te voren naar de prijzen en bedenkt dat je al voor ca. € 35-40 per dag een eenvoudige, goed verzekerde (!) auto kunt huren.

Naast de reguliere taxi’s worden er door meerdere bedrijven betaalde Shuttle Services aangeboden. Voor de Shuttle Services betaal je per persoon, niet per rit zoals bij een taxi. Een taxirit van of naar Miami Airport kost ca. $ 24,-

Een handig overzicht, vind je op de website van Miami Airport, klik hier voor het overzicht.

Heb je voor- of na je cruise een huurauto geboekt? Je levert de auto in/haalt de auto op bij de luchthaven. De meeste autoverhuurbedrijven bieden als service aan om je per bus kosteloos van/naar het schip te brengen. Je dient dan wel het huurvoucher te tonen aan de chauffeur van de bus.

Heb jij al eens een cruise gemaakt vanuit Miami en wat zijn jouw ervaringen met hotels, transport, inschepen en ontschepen?

Photo credits:
jurvetson / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Miami Dade Website

The Sean & Lauren Spectacular / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Leave a Reply 8 comments

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 26 juli 2014 Reply

Alles over de #cruisehaven #Miami – Cruisen doe je zo.nl, een blog over cruises, reizen en lifestyle http://t.co/j8EpiOqhal

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 26 juli 2014 Reply

Update @cruisendoejezo: Alles over cruisehaven Miami http://t.co/weIiWRijCw http://t.co/fEyxWsfNNw

Cruisen doe je zo (@Cruisendoejezo) - 5 augustus 2014 Reply

Alles over de #cruisehaven #Miami – Cruisen doe je zo.nl, een blog over cruises, reizen en lifestyle http://t.co/ocpggHBYV5

Van welke cruise droom jij? - 11 september 2014 Reply

[…] cruises naar het Caribisch gebied vertrek je vaak vanuit Florida. Vanuit de havens van Miami en Fort Lauderdale is er het hele jaar een zeer groot aanbod aan bestemmingen, rederijen en […]

Dit zijn mijn 15 reisdilemma's - Cruisen doe je zo.nl, een blog over cruises, reizen en lifestyle - 20 september 2014 Reply

[…] aanbieden, vanuit de stad is het vaak heel makkelijk om uitstapjes te maken. Ik denk dan aan Miami, San Francisco (foto) maar ook Funchal en […]

Mijn favoriete cruisebestemmingen in het Caribisch gebied - Cruisen doe je zo.nl - 8 februari 2015 Reply

[…] cruises naar het Caribisch gebied vertrekken vanuit de haven van Miami, Fort Lauderdale of andere cruisehavens in Florida. Vanuit de genoemde havens is er gedurende het […]

De 3 populairste cruisehavens van Europa - Cruisen doe je zo.nl - 16 februari 2015 Reply

[…] je meer weten over populaire cruisehavens buiten Europa, zoals Miami, Galveston, St. Maarten of St. Thomas, lees dan ook mijn artikelen over deze […]

Pinnen en betalen in de cruisehavens - Cruisendoejezo.nl - 27 januari 2017 Reply

[…] in de grootste cruiseterminals zoals Miami en Fort Lauderdale is er geen pinautomaat! Voor een transfer naar de luchthaven kun je gebruik […]

Leave a Reply: