5 belangrijke vragen voor je eerste cruise

Wanneer je voor het eerst een cruise gaat boeken zijn er flink wat zaken om rekening mee te houden. Ik help je op weg met de 5 belangrijkste vragen.

More...

De populariteit van cruisen neemt onder Nederlanders en Vlamingen toe en de verwachting is dat de aankomende jaren steeds meer Nederlanders en Vlamingen kiezen voor een cruise als vorm van vakantie.

Wanneer je op het internet, via brochures of met een cruise adviseur op zoek gaat naar cruisevakanties dan zul je al snel zien dat er heel wat te kiezen valt. Om de bomen door het bos te kunnen blijven zien help ik je graag op weg met 5 belangrijke vragen voor je eerste cruise.

5 belangrijke vragen voor je eerste cruise

Cruise bestemmingen

Welke bestemmingen wil je aandoen tijdens de cruise? Wil je vertrekken vanuit Europa, of zelfs vanuit Nederland of kies je voor een vaargebied dat verder weg ligt zoals de Caribbean, Alaska, Azië?

Veel Nederlandse cruisepassagiers maken hun eerste cruise in het Middellandse Zee gebied of het Caribisch gebied. In beide gevallen zijn er vele bestemmingen en vaarroutes mogelijk, zorg er dus voor dat jouw favoriete bestemmingen worden aangedaan! Overigens staan Middellandse Zee cruises er om bekend dat ze veel havens aandoen en er aldus weinig zeedagen/rustdagen zijn. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Lees meer over mijn favoriete bestemmingen in de Caribbean.

Lees meer over de populairste cruisehavens in Europa.

Rederij

Benieuwd naar welke cruise en rederij bij je past? We maakten een quiz die antwoord geeft op deze vraag. De quiz is hier te vinden >

De sfeer aan boord is erg bepalend voor het verloop van je cruise. Ben jij een liefhebber van formele avonden en diners? Dan is een klassieke rederij voor jou een goede keuze.

Ook voor cruisers die liever een informele sfeer aan boord willen valt er veel te kiezen, (bijna) alles kan, niks moet. Ga je op cruise met kinderen? Dan is het een must dat de kinderen het naar hun zin hebben tijdens de cruise. Ik schreef al eens een artikel over de leukste cruiseschepen voor kinderen.

Buitenhut met stapelbed cruiseschip

Schip

Grotere schepen bieden veel opties qua entertainment, dineren, activiteiten aan boord en ze liggen stabiel op het water, wat een voordeel kan zijn voor cruisepassagiers die gevoelig zijn voor het schommelen van het schip (zeeziekte).

Kleinere schepen bieden veel persoonlijke aandacht en service en zijn vaak in staat om door hun afmeting bestemmingen aan te doen die door de grote schepen niet of nauwelijks bereikbaar zijn.

Budget

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een cruise per definitie een dure vorm van vakantie is. Mede omdat er al veel inclusief is bij een cruise, zoals maaltijden en entertainment, is er ook met een gemiddeld vakantiebudget een mooie cruise samen te stellen.

Dit zijn de echte kosten van een cruise.

Net zoals bij vakanties aan land geldt: extreme luxe en exclusiviteit heeft een prijs.

Dineren op de Carnival Valor

Vertrekdata cruises

De mooiste cruise deals zijn er wanneer het mogelijk is om flexibel te zijn in vertrek- en aankomstdata. Toch is het zelfs tijdens onze Nederlandse schoolvakanties mogelijk om voor aantrekkelijke prijzen te cruisen.

Alle rederijen werken met zogenaamde dagprijzen, hierdoor kan het cruisetarief per dag of dagdeel wijzigen. Soms zijn er goede last-minute deals maar vaak loont het om tijdig de juiste hut voor de juiste prijs vast te leggen.

Cruise advies

Een goede cruise adviseur inventariseert jouw wensen en voorkeuren en vertaalt dit in een reisadvies. Hij of zijn neemt jou werk uit handen, vergelijkt data en prijzen en biedt jou daardoor de beste cruise deal.

Heb jij nog een belangrijke vraag voor je eerste cruise?