cruise waarheid tips upgrade

Cruise boeken: De waarheid over gratis upgrades

“Boek nu uw cruise en ontvang een gratis upgrade van een binnenhut naar een balkonhut!” Klinkt als een fantastische aanbieding, toch? Maar wat houdt die upgrade precies in én is een upgrade van je stateroom altijd wel zo’n goed idee?

Op welke manieren worden stateroom upgrades aangeboden?

In Nederland worden de meeste  cruises via reisbureaus en inkooporganisaties verkocht. In ruil voor promotie van bepaalde rederijen of cruises mogen zij een stateroom upgrade aanbieden aan hun klanten.

Deze constructie levert voor beide partijen extra verkoop op. Daarnaast bieden veel cruise lines hun product -en dus ook mogelijk upgrades- aan via een eigen website. Het kan voorkomen dat je als Nederlandse passagier niet direct kan boeken maar wordt doorverwezen naar een travel agent, zoals bij de website van Princess Cruises. Het kan flink wat geld schelen om internationaal te boeken, later meer hierover in een apart artikel :).

Wat je moet weten over aangeboden upgrades

In een aantal gevallen gaat het om een upgrade naar een hogere kamer categorie, bijvoorbeeld binnenhut > balkonhut.  Het kan ook voorkomen dat je een upgrade binnen dezelfde kamer categorie krijgt aangeboden.

Stel dat je een cruise boekt op basis van een binnenhut met de Carnival Dream. Dit schip heeft 15 dekken, waarvan 9 dekken met staterooms. Voor dit schip geldt dat de kamers op de lagere dekken het goedkoopst zijn. Daarnaast zijn hutten in het midden van elk dek populairder, omdat je dan makkelijker toegang hebt tot restaurants, liften etc.

Je krijgt een upgrade aangeboden van een inside stateroom op dek 1 > inside stateroom in het midden van dek 6. Goede deal?

Een cruise boeken? Waar je op moet letten

Laten we het dekplan er eens bij nemen… Dek 6 ziet er goed uit, tot je ook bekijkt wat er zich een dek hoger en lager afspeelt… Nu blijkt dat onder jouw kamer het casino ligt, dat betekent activiteit tot diep in de nacht. Hou je zelf van een feestje en ga je vaak laat naar bed op vakantie? Dan is er niet zoveel “mis” met deze kamer, met kleine kinderen is dit denk ik een minder goede locatie.

Hetzelfde geldt voor kamers onder de restaurants, keuken en lido deck: stofzuiggeluiden, geschraap van ligbedjes die ’s avonds laat worden opgeborgen…

Een rederij zal jou niet expres een slechte hut geven, ze willen dat je een goede ervaring hebt tijdens je cruise en nog vaak zal cruisen met deze rederij maar je kunt je voorstellen dat de staterooms op relatief slechte locaties langer overblijven en dus vaker toegewezen worden aan de free upgrade boekingen.

Zelf heb ik op zich best goede ervaringen met “gratis upgrades”, het is niet per definitie zo dat jij die slechte stateroom boven de keuken krijgt, of een buitenhut waarvan het uitzicht volledig wordt geblokkeerd door reddingssloepen maar het is denk ik goed om van te voren te weten hoe dit werkt en hier je voordeel mee te doen.

Do’s:

  • Bedenk van te voren goed of de hut (locatie) heel erg belangrijk voor je is of juist niet en baseer hierop je keuze.
  • Vragen of je zelf de locatie van je hut mag kiezen/zelf je hutnummer kunt uitkiezen.
  • Hou zelf de regie over keuze van je hutnummer: wat je wel- en niet prettig vindt is persoonlijk.
  • Pak altijd het dekplan erbij.
  • Is er tijdens je cruise iets wat niet bevalt aan je hut? Geef het altijd door bij guest services, ze helpen je graag!

Wat vind jij van de free upgrade acties en is een bepaald type stateroom wel eens tegengevallen of juist heel goed bevallen?

Photo credit: the justified sinner / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Cruise Food: Zuid-Amerikaanse Empanadas

Dit weekend was ik inspiratie aan het opdoen voor een Zuid-Amerikaanse cruise, die we in december van dit jaar willen gaan doen.Ik kwam uit bij de Holland America Blog en probeerde afgelopen zaterdag dit recept voor Empanadas uit.

Ik herkende het nog van onze cruise door het Panama Kanaal met de Statendam  in 2012: Één van de activiteiten aan boord van de schepen is het Culinary Arts Center. Hier worden dagelijks door chef-koks live kookdemonstraties gegeven, je kan vragen stellen, proeven 🙂 en natuurlijk krijg je de recepten mee naar huis.Heel leuk om te zien en om mee te doen aan zo’n activiteit.

Ik paste het recept naar eigen inzicht een beetje aan en koos voor de Chileense variant Empanadas al horno. Zo maakte ik mijn Empanadas:

Empanadas à la Holland America Line

Ingrediënten

Deeg
3 cups* bloem
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel zoutHolland America, cruise, food, recept, empanadas, zuid amerika, chili, argentinie, cruisendoejezo
1/4 cup olie(ik gebruikte raapzaadolie)
3/4 cup water

Vulling
2 eetlepels olie om in te bakken
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook
400 gram gehakt, half-om-half
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel komijnzaadjes
1 theelepel oregano
1 cup runderbouillon
1/2 cup rozijnen, fijngehakt
1/4 cup zwarte olijven zonder pit,
fijngehakt
1 hardgekookt ei, fijngehakt
1 eetlepel bloem

Bereiding

Ik deed alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom en kneedde ongeveer 10  minuten tot alle vloeistof was opgenomen en je een samenhangend deeg hebt. Daarna de kom afdekken en deeg 30 min. laten rusten.

Vervolgens de ui aan fruiten op zacht vuur, samen met de knoflook, paprika, komijn, oregano. Gehakt erbij rullen en daarna rozijnen, olijven en ei toevoegen. Nu voeg je de bouillon toe en daarna de lepel bloem, dit bindt de vloeistof en maakt je Empanadas lekker smeuïg.

Vulling af laten koelen (!) en ondertussen de oven voorverwarmen op ongeveer 175 graden Celsius. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken, rol er dunne, ronde lapjes van en vul ze daarna met de vulling en klap dubbel tot je halve maantjes hebt. Druk de randen aan met een vork.

Ik gebruikte een paar druppels water om ze te laten plakken en om de Empanadas een mooi kleurtje te geven. Je kunt hiervoor ook wat los geklopt ei gebruiken.

De blog van Holland America geeft aan dat ze 30-40 min. gebakken moeten worden in het midden van de oven. De mijne waren na 20 minuten heerlijk knapperig en warm, even opletten dus.

Ik serveerde er Pico De Gallo bij, die ik maakte op basis van een recept van de Culy en gaf er chilisaus bij. cruisen doe je zo, empanada, zuid amerika, cruise, recept, food

Buen provecho

Lijkt het je wat, zou jij deze Empanadas maken?

daphne cruisen doe je zo handtekening

*Ik maak vaker recepten van Amerikaanse kookblogs, daarom heb ik de laatste keer dat ik in Amerika was bij de Dollar Tree en plastic maatbeker met inhoudsmaten in cups gekocht. Heb je dit niet? Foodblogger Pauline van Uit Paulines Keuken heeft een handig overzichtje voor je gemaakt Reken de maten hier om.

cruise statendam mexico panama kanaal

HAL Ryndam en Statendam naar P&O Cruises Australia

Holland America Line (HAL) kondigt aan dat de schepen MS Statendam en MS Ryndam definitief de vloot gaan verlaten. De schepen worden vanaf november 2015 onder een nieuwe naam ingezet bij P&O Cruises te Australië. P&O is net zoals HAL onderdeel van de Carnival Corporation.

HAL Holland America Line old sign Statendam Ryndam cruise ship

Bron foto: Wikipedia

Statendam en Ryndam  werden in 1993 en 1994 voor het eerst in de vaart genomen. Er gaan 1258 passagiers aan boord (op basis van 2 personen per hut) en daardoor zijn het relatief kleinere schepen.

Begin 2016 lanceert HAL tevens een nieuw schip in een nieuwe klasse: de Pinnacle klasse, op dit schip plek voor 2648 passagiers.

In Australië is de populariteit van cruisen de laatste 5 jaar met ruim 130% toegenomen, een mooie plek voor de prachtige schepen Statendam en Ryndam.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit: een cruise op een groter of juist op een wat kleiner schip?

Bron cruisenieuws: Holland America Blog (EN)HAL Holland America Line Statendam Panama kanaal canal cruise